آشنایی با تکنولوژی UPLC
تکنولوژی UPLC یکی از تکنیک های موجود در علم جداسازی محسوب می شود. در نسل جدید، ذرات موجود در ستون ها کوچک تر و البته فشرده تر شده اند و تکنولوژی تفکیک آن ها از قدرت بیشتری برخوردار شده است. در این مطلب قصد داریم به معرفی تکنولوژی UPLC و بررسی سایر جوانب آن بپردازیم.
تکنولوژی UPLC چیست؟
تکنولوژی UPLC برای نخستین بار در سال 2004 میلادی معرفی شد. این تکنیک با معرفی کروماتوگرافی در علم جداسازی تحول عظیمی به وجود آورد. در نسل جدید شاهد کوچک تر شدن و فشرده تر شدن ذرات در ستون ها هستیم. به همین دلیل تفکیک آن ها نیاز به تکنولوژی قوی تری دارد. تکنولوژی UPLC با ورود به این حوزه، عملیات جداسازی را با قدرت و دقت بالایی انجام می دهد. در سال های اخیر شاهد پیشرفت های قابل توجهی در حوزه ابزار دقیق هستیم که به واسطه آن وضوح، سرعت و حساسیت در کروماتوگرافی مایع بیشتر شد.
به مدت 4 دهه، کاهش ابعاد و اندازه ذرات فاز ثابت، به منظور بهبود عملکرد جداسازی کروماتوگرافی مورد استفاده قرار می گرفت. تا سال های اخیر تکنولوژی LC به سطح ایده آل و بالایی رسیده بود اما به علت تاثیر نه چندان مثبت گسترش نوار ابزار، مزایای کاهش اندازه ذرات برای دانشمندان قابل درک نبود و نمی توانستند اقدام مناسبی در این جهت انجام دهند. در تکنولوژی UPLC اندازه ذرات به میزان 1.7 الی 1.8 میکرومتر در ستون قرار می گیرند تا قدرت تفکیک و جداسازی آن ها افزایش پیدا کند.
در این فناوری فاز مایع با فشاری بالغ بر 15000 به واحد PSI در داخل ستون در حال جریان است که اگر بخواهیم آن را با فناوری HPLC مقایسه کنیم باید بگوییم که بیشتر از 2 برابر آن می باشد. فناوری HPLC سبب شد که رزولوشن، میزان حساسیت و سرعت جداسازی در کروماتوگرافی افزایش پیدا کند و به همین علت دانشمندان توانستند در مدت زمان کوتاه و مقادیر کم، تفکیک بسیار خوبی را انجام دهند.
برای ارائه خدمات معتبرسازی و احراز کیفیت با ما در ارتباط باشید
مزایای استفاده از تکنولوژی UPLC
تکنولوژی UPLC به مرور زمان و بعد از گذشت حدود 10 سال از اولین معرفی که PATENT نام داشت، توسط کمپانی آمریکایی به نام Waters و با نام تجاری ACQUITY UPLC جایگاه خود را در بازار پیدا کرد و در مدت زمان کوتاه توانست با تکنولوژی HPLC جایگزین شود. همان طور که می دانید اساس و ارکان این تکنولوژی شباهت زیادی با HPLC دارد اما تفاوت هایی نیز در این باره وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
مقرون به صرفه
استفاده از فناوری UPLC نسبت به HPLC از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر می باشد. زیرا میزان مصرف حلال به 95% و کاهش آلودگی های محیطی قابل بررسی می باشد.
افزایش راندمان
سرعت عمل و راندمان فناوری UPLC نسبت به HPLC به میزان 5 برابر بیشتر است و کاهش قابل توجه زمان بازدارندگی نیز از مواردی است که در مجموع می تواند سبب عملکرد بهتر UPLC شود. به همین دلیل هزینه هایی همچون خریداری، تعمیر و نگهداری و مدیریت نیز کاهش پیدا می کند. زیرا عملیات مورد نظر سریع تر اتفاق می افتد. در ابتدای مسیر، یک تصور اشتباه در ذهن دانشمندان وجود داشت و آن هم این بود که ممکن است پارامترهای مهمی همچون انتخاب پذیری، حساسیت، تفکیک پذیری قربانی سرعت عمل شوند. در صورتی که انجام تست های مختلف باعث از بین رفتن این تصور اشتباه شود. راندمان و سرعت باید به طور همزمان و توامان حرکت کنند و دقت نیز در آن بیشتر شود.
نیاز به مقادیر کمتر نمونه
در تکنولوژی UPLC در مقایسه با HPLC از مقادیر کمتر نمونه به منظور تزریق در سیستم استفاده می شود. این مقادیر در نمونه های با ارزش بیولوژیک و سنتتیک شامل بیومارکرها، هورمون ها، داروهای نوترکیب و … از اهمیت زیادی برخوردار می باشند و از اتلاف آن ها جلوگیری به عمل می آورد. همچنین هماهنگی بالاتری با دتکتورهای اسپکترومتری جرمی از دیگر مزایای استفاده از فناوری UPLC می باشد.
معایب استفاده از تکنولوژی UPLC
پس از اینکه مزایای فناوری UPLC را مورد بررسی قرار دادیم نوبت به این می رسد که اشاره ای به معایب آن نیز داشته باشیم. مواردی از جمله قیمت بالاتر در خرید دستگاه و متعلقات جانبی از معایب این فناوری می باشد. منظور از متعلقات جانبی ستون های هیبریدی، دتکتورهای مخصوص فشار بالا و … می باشد.
پیچیدگی دستگاه های UPLC نسبت به HPLC بیشتر است و از سخت افزارهای فنی بیشتری در آن استفاده شده است. به همین دلیل استهلاک آن بالاتر رفته و عمر متوسط دستگاه کاهش پیدا می کند. استهلاک بالا به دلیل فشار بسیار زیادی است که بر روی دستگاه مذکور قرار دارد که این موضوع می تواند محدودیت هایی را به وجود آورد.
لازم به ذکر است که به علت ریزتر بودن قطر ذرات و ابعاد کوچک تر آن ها، اغلب ستون های هیبریدی دارای مشکلاتی هستند. به طور مثال لیگاند کردن گروه های عاملی مانند واکنش دهنده ها بر روی ماده پایه ستون کار دشواری است و این امر باعث کاهش زمان احتباس می شود. اما کاهش قطر ذرات دارای مزایایی است که می توان به افزایش دو پارامتر کمی و کیفی در کروماتوگرافی اشاره کرد که این امر می تواند احراز کیفیت و معتبرسازی دارویی را با کیفیت بهتری انجام دهد. منظور از معتبرسازی دارویی همان ولیدیشن دارویی است که در مطالب قبل به آن اشاره کردیم. همچنین می توانید برای انجام آزمون های معتبرسازی به گروه معتبرسازان پانیا اعتماد کنید. در این مجموعه معتبرسازی اتاق تمیز و سایر امور مربوطه با بالاتری کیفیت انجام می شود.