چگونگی شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز آزمایشگاه
نحوه شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز اهمیت زیادی دارد. زیرا بدین وسیله می توان تمام منابع داخلی و خارجی که منجر به تولید آلودگی می شود را شناسایی و برطرف کرد. منظور از اتاق تمیز یا کلین روم، اتاقی است که در صنایع دارویی، بیوتکنولوژیک، غذایی و …. برای انجام آزمایشات تاسیس می شود. وجود تجهیزاتی مانند فیلتراسیون نقش مهمی در جلوگیری از ایجاد آلاینده ها خواهد داشت. در این مطلب قصد داریم علاوه بر نحوه شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز، به جوانب مختلف آن نیز اشاره کنیم.
شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز
اگر با چگونگی شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز آشنا نباشید سبب ایجاد باکتری ها و آلاینده های مختلف در محیط خواهید شد. این امر باعث می شود تا محصولات، داروها، ترکیبات و … مرجوع شوند و یا از جانب نهادهای نظارتی گزارشات منفی دریافت کنید. در مواردی مانند صنایع دارویی که حساسیت زیاد است وجود آلودگی در کلین روم می تواند منجر به مرگ مصرف کننده نیز بشود. به همین دلیل شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز از چند جنبه حائز اهمیت می باشد.
قطعا برای شناسایی منابع آلودگی باید از نیروی متخصص و زبده در این حوزه استفاده کنیم. معمولا این افراد به ریز ذرات و میکروارگانیسم ها اشراف کامل دارند. طراحی کلین روم، شیوه انتقال مواد، پرسنل و نوع پوشش آن ها، نحوه نظارت بر محیط و … اگر به طور صحیح انجام نشوند عامل مهم در تولید انواع میکروارگانیسم ها محسوب خواهد شد.
میکروارگانیسم ها در اغلب زیستگاه ها وجود دارند که می توان به آب، خاک، حیوانات، غذا، پوست، مو و … اشاره کرد. میکروارگانیسم ها علاوه بر خاصیت انعطاف پذیری، به راحتی تکثیر و پخش می شوند و به طور مستقیم از یک سطح به سطح دیگر منتقل خواهند شد.
برای ارائه خدمات معتبرسازی و احراز کیفیت با ما در ارتباط باشید
انسان مهم ترین عامل آلودگی در کلین روم
اگر مطالب قبلی وب سایت ما را در خصوص ” هدف از ساخت کلین روم ” مطالعه کرده باشید به خوبی می دانید که هدف از تاسیس اتاق تمیز، آزمایشات بر روی ترکیبات دارویی، غذایی و بیوتکنولوژیک می باشد. به دلیل حساسیتی که در این حوزه ها وجود دارد باید تمام بخش های اتاق استریل و پاک باشد و افرادی که به عنوان متخصص در این اتاق فعالیت می کنند نیز تمام قواعد را رعایت کنند. علاوه بر آن تجهیزاتی نیز در کلین روم وجود دارد که به جلوگیری از تولید آلاینده ها کمک خواهد کرد.خوشبختانه در شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز، به اصلی ترین عامل یعنی پرسنل پی برده ایم. حدود 80 الی 90 درصد میکروب هایی که در کلین روم شناسایی می شود از بدن انسان تولید می شود. به همین دلیل برای به حداقل رساندن میزان آن باید اقدامات خاصی را انجام داد. معتبرسازی اتاق تمیز سبب می شود تا معتبرسازی دارویی، ولیدیشن دارویی و احراز کیفیت نیز از اطمینان بیشتری بهره مند شوند. قطعا اگر پارامترهای لازم در خصوص کلین روم وجود نداشته باشد نمی توانیم آزمایشات مربوطه را در آن انجام دهیم.
آموزش پرسنل
آموزش پرسنل یکی از اصول بسیار مهم و اساسی در جلوگیری از تولید میکروارگانیسم ها و آلاینده ها در اتاق تمیز محسوب می شود. تمام افرادی که در این اتاق کار می کنند باید آموزش های لازم در خصوص لباس پوشیدن، شیوه عقیم کردن محیط زیست و نگهداری تجهیزات اتاق را گذرانده باشند. به عبارتی دیگر آگاهی از استانداردها از مهم ترین مراحل آموزش پرسنل است.
تکنیک آسپتیک چیست؟
در شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز تکنیکی به نام آسپتیک وجود دارد. این تکنیک در حوزه آموزش پرسنل است و قواعد مهمی در آن وجود دارد که در ادامه معرفی می کنیم.
– محصولی که با تازگی رسیده و وارد اتاق تمیز شده به هیچ عنوان نباید هوای اولیه با سطح آن تماس پیدا کند. زیرا زمینه برای آلوده شدن هوای موجود در اتاق فراهم خواهد شد.
– اگر پرسنل اقلام غیر استریل را لمس کرده اند تحت هیچ شرایط نباید به طور همزمان اقلام استریل را لمس کنند. زیرا احتمال وجود میکروارگانیسم بر روی اقلام غیر استریل بسیار زیاد است.
– به هیچ وجه اقلامی که استریل و پاکسازی شده اند را در محیط های غیر استریل قرار ندهید. قطعا میکروارگانیسم ها و آلودگی ها چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند. پس لازم است قواعد مهم در این زمینه را جدی بگیرید.
– تمام پرسنل و متخصصینی که در اتاق تمیز کار می کنند ملزم به استفاده از دستکش، کلاه و مخصوص هستند. در غیر این صورت اجازه ورود به کلین روم نخواهند داشت.
منابع خارجی آلودگی
هوایی که در بیرون از اتاق تمیز وجود دارد از تعداد ذرات بیشتری نسبت به هوای داخل کلین روم برخوردار است. به همین دلیل درزها و شکاف هایی که زیر درب، پنجره و … وجود دارد مهم ترین عامل در عبور هوا می باشد. برای رفع این مشکل باید علاوه بر پوشاندن درزها اقدام به استفاده از سیستم فیلتراسیون کنید. فیلترهایی که در کلین روم مورد استفاده قرار می گیرند قادر هستند ریزترین ذرات را به خود جذب کنند.
منابع داخلی آلودگی
در شناسایی منابع آلودگی در اتاق تمیز، باید به فضای داخلی کلین روم نیز توجه داشته باشیم. تمام سطوحی که امکان تولید آلودگی توسط آن ها وجود دارد مانند دیوارها، کف و … باید به خوبی پاکسازی شوند. همچنین بخارات شیمیایی، فعالیت فرآینده ها و پروسه ها، نظافت و … همگی در تولید آلودگی نقش دارند. پوست و موی پرسنل نیز عامل انسانی شناخته می شود. برای رفع این مشکل باید فیلتراسیون مجدد، استفاده از الگوی جریان هوای مناسب، لباس مناسب برای پرسنل، پاکسازی تجهیزات قبل از ورود به اتاق را مد نظر قرار دهیم.
تمام سطوحی که در کلین روم مورد استفاده قرار می گیرند از جمله دیوار و کف باید کاملا صاف و یکنواخت باشند و هیچ گونه خلل و فرجی نداشته باشند. سهولت در پاکسازی آن ها باعث می شود تا از تجمع آلودگی در منافذ جلوگیری شود. سقف کلین روم باشد توسط ماده ای به نام سیلیکون کاملا آب بندی شود و برای اتصال دیوار، سقف و کف باید از پروفیل کرو استفاده شود.